O DDK "Jurjevgrad" Tribunj

Klub dobrovoljnih darivatelja krvi “Jurjevgrad” u Tribunju službeno djeluje od 1998. godine. Predsjednik kluba Zdravko Babun, zajedno sa cijelom svojom obitelji koja je vrlo aktivno uključena u rad Kluba, brine da se sve aktivnosti i obaveze na vrijeme izvrše. Zdravko je zajedno sa nekolicinom Tribunjaca i pokrenuo osnivanje kluba te je i danas jako predan obavljanju dužnosti predsjednika kluba.

Klub broji stotinjak aktivnih članova, a kroz 40 godina, koliko DDK Tribunj zaista djeluje prošlo je više od 350 darivatelja krvi. Nastanak DDK kluba dogodio se spontano, početkom 80-ih, kada se dogodila nesreća u kojoj je unesrećenima bila potrebna krv. Okupilo se dosta ljudi voljnih darovati krv i od tada do danas redovito se organiziraju akcije darivanja krvi i to 8 puta godišnje. Pravilo je da muškarci smiju davati krv svaka 3 mjeseca, a žene svaka 4. Također, cijela Zdravkova obitelj redovito daje krv; supruga, 3 sina, 2 neviste i 2 unuka, sve skupa 9 ljudi, a zajedno su prema Zdravkovoj evidenciji dali 365 doza krvi.

“Nije naša obitelj jedina u Tribunju koja daje krv, i jako mi je drago da je tome tako”, govori nam Zdravko koji je svukupno sam dao čak 85 puta krv. “Kroz život sam imao zdravstvenih problema, bio sam i na operaciji, a svojim davanjem krvi sam vraćao kredite, jer i meni je netko na taj način pomagao. Davanje krvi je prekrasno, jer kada je daješ znači da si zdrav, a u isto vrijeme pomažeš nekom”, govori nam Zdravko koji je u 74. godini života, što znači da više po zakonu ne smije davati krv, no on daje svoje vrijeme kako bi Klub funkcionirao i redovito organizirao darivanja. “Veselim se svim novim članovima i članicama jer, kada je nekome krv potrebna važno je da ga ona već čeka”, zaključuje Zdravko.

Ovakva priča iz Tribunja, na ponos je svih mještana i mještanki našeg malog mista. Zdravku i njegovoj obitelji te svim darivateljima krvi želimo i ovim putem zahvaliti na nesebičnom pružanju pomoći i dobročinstvima koja rade za druge ljude, jer darivanje krvi je prava transfuzija ljubavi.

Korisnik:

Klub dragovoljnih darivatelja krvi <<Jurjevgrad>>, Tribunj

Partneri:

Općina Tribunj i Udruga Mladih <<Mladi u EU>>

Trajanje Projekta:

1.lipnja 2020. - 31.svibnja 2022.